Избрани мелодии от филми за Агент 007 в оркестров вариант ще бъдат изпълнени от Класик ФМ оркестър в юбилейния месец на Бонд. Под диригентството на Бруно Мембре на 23 октомври в зала „България“ от 19:30 ч. концерт с филмова музика ще постави началото на цикъла „Музиката на Америка“.

На 5 октомври 1962 г. в Лондон излиза на екран първият филм от поредицата „Джеймс Бонд“ – „Д-р Но“. Музикалната тема от филмите, написана от Монти Норман (1928), е вероятно най-разпространената филмова музика в историята на киното.

За изминалите 50 години са реализирани 22 филма от тази поредица, като едно от задължителните условия за успеха на филмите е била и великолепната музика. Повече от 8 композитори са писали музика за поредицата. Освен Монти Норман и Джон Бари това са Дейвид Арнолд, Джордж Мартин, Марвин Хамлиш, Бил Конти, Майкъл Кемън, Ерик Сера и др. Песните от филмите за Джеймс Бонд са изпълнявани от най-големите певци на своето време – Шърли Беси (Goldfinger), Нанси Синатра (You Only Live Twice), Пол Маккартни и Wings (Live and Let Die),  Дюран Дюран (A View to a Kill), Тина Търнър (Goldeneye),  Шерил Кроу (Tomorrow Never Dies) и др.

Концертът на Класик ФМ оркестър ще представи откъси от хитови европейски и американски филми, сред които „Кръстникът“, „Mamma Mia!“, „Гладиатор“ и др.   Събитието е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от „Кантус Фирмус“ и Фондация „Америка за България“.

Тази година цикълът „Музиката на Америка“ обхваща 7 концерта, които ще се проведат в периода октомври 2012 – април 2013 г. Поредицата включва концерт с откъси от популярни мюзикъли със специалното участие на диригента Роб Фишер (САЩ). В „Музиката на Америка“ ще се състои и българската премиера на сюита от филма „Червената цигулка“ по музика на Джон Корилиано в изпълнение на Веско Пантелеев–Ешкенази. Сред интересните солисти на цикъла са още тромпетистът Рекс Ричардсън (артист на Yamaha) и певиците Сара М. Нюман и Лори Либелт, които ще участват в изпълнението на Коледна оратория от Й. С. Бах.