Край на смесеното производство при млечните продукти. Предприятията ще трябва да избират между истинското мляко, сирене и кашкавал или т.нар. "имитиращи продукти" - с растителни мазнини.

Новата наредба предвижда разделяне на производството, за да се избегне влагането на палмово масло в традиционните млечни продукти. Предприятията, които искат да произвеждат освен "истински" и "имитиращи" храни, ще могат да го правят отделно и само след изричното уведомяване на Агенцията по храните.

В търговската мрежа продуктите с палма ще се поставят на отделен щанд, а производителите трябва ясно да обозначават всички съставки върху етикета.

„Не са длъжни да пишат имитиращ продукт, това е задължение в търговските обекти, там трябва да има отделен щанд за имитиращите продукти. Технологията е такава, че може да има мляко, но може да има и растителна мазнина. Ако се влага сухо мляко не може да бъде повече от 20%”, обясни пред bTV д-р Тенчо Тенев, зам.-изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните.Новата наредба за млечните продукти обаче раздели бранша и част от производителите я атакуваха в съда. Причината е дискриминация на пазарен принцип - производителите настояват с етикетите "имитиращи" да се обозначават и вносните млечни продукти с растителни мазнини.