Край на задръстванията при Телевизионната кула с пускането днес на кръстовището на две нива и реконструкцията на близо 3 километра от бул. „Драган Цанков“ в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и Руското посолство.

При Телевизионната кула е изградено кръгово кръстовище на бул. „Драган Цанков“, като светофарите са премахнати. Бул. „Драган Цанков“ вече има четири ленти, от които при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ три са в посоката от Телевизионната кула, за да се позволи максимално бързо излизане. На бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ преди това кръстовище в посоката от НДК също е променена организацията на движение.

Велосипедистите и пешеходците обаче нямат повод за радост. Колоездачите са недоволни от това, че при реконструкцията на моста бе пресечена велоалеята между НДК и парка „Заимов“. Пешеходците пък не могат да изминат разстоянието от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до Телевизионната кула, тъй като тротоарите и от двете страни свършват малко след сградата на Районния съд. Обектите бяха пуснати в експлоатация три месеца предсрочно, като работата по тях продължи близо половин година, без да се спира изцяло движението.

Реконструкцията и разширяването на бул. „Драган Цанков“ и ремонтът на моста при бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ стана със спестените при строителството на кръстовището при Телевизионната кула близо 3 милиона лева. Улесненият трафик ще пести време на софиянци, а вредните емисии се намаляват с над 50 %. Подобно кръстовище на две нива предстои да бъде изградено на друг невралгичен участък от пътната мрежа на София - при Семинарията и „Симеоновско шосе“.

Повече – от репортажа на Светослав Николов в прикачения файл.