Нови валежи и тежка метеорологична обстановка и днес. Остава бедствено положение в областите Смолян, Кърджали и във Велинград. Няколкостотин населени места продължават да са без ток.

Критична е обстановката в почти цялата страна, като най-тежко е положението в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик и Пловдив.

„Разпоредено е да се направят проверки има ли бедстващи хора в хижите. По данни на кметовете по населени места няма застрашени граждани”, заяви вътрешният министър в оставка Веселин Вучков на извънредна пресконференция с шефа на пожарната Николай Николов.

 
 
 

Към 850 населени места продължават да са без електрозахранване и това е основният проблем, посочи той, като заяви, че свръхприоритет на МВР остава именно съдействието на Енергийния системен оператор и на електроразпределителните дружества за възстановяването на тока. По думите му този проблем няма да бъде решен скоро.

 

Вучков препоръча на хората в най-засегнатите области да преосмислят пътуванията си с моторни превозни средства. А на туристите и на скиорите и сноубордистите – да избягват лавиноопасни зони и да не се спускат в неохраняеми зони и писти.

 
 
 

 

Той увери, че е създадена организация при необходимост с високопроходими машини да се доставят храна и лекарства. Има сигнали в Смолянско за такава нужда, каза той. Министърът заяви, че служители на МВР са участвали в изтеглянето на 7 заседнали в снега линейки, на 51 автобуса. Седем човека са отведени на хемодиализа, както и 5 бременни.

Критично остава в Кърджалийско

„Все още положението е много критично”, обясни депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, като отбеляза, че все пак на много места токът е възстановен. Тя отбеляза, че в Ардино положението остава най-критично в Кърджалийско.

Караянчева каза още, че се работи непрекъснато за достигането до по-малките населени места, където живеят много хора.

 

В Смолянско още има откъснати от света населени места

В Рудозем положението остава критично, като жителите му са разочаровани от това, че никой не им обръща внимание и никой не прави опити да им помогне. Хранителните продукти в магазините свършват. Само в една от бензиностанциите е останала газ.

В Смолянско все още имат откъснати от света места, където снегорините все още не могат да достигнат.

Кметът на Велинград съобщи за bTV, че снощи токът е пуснат, но в момента той не се подава регулярно. В различни квартали има за по 5-6 часа и спира, за да има ток за магазините и хотелите.

Има затворени пътища главно в Южна България, а разчистването им се затруднява от паднали под тежестта на снега дървета.

Електроразпределителните дружества съобщиха, че работят по отстраняването на повредите, но вероятно на места ще са им нужни дни. В много населени места няма и вода.

Късно снощи беше възстановено движението по пътищата Момчилград-Крумовград, Батак-Доспат и Кърджали-Хасково.

Валежите продължават

Валежите днес продължават, но ще са много по-слаби и само на някои места. В момента вали предимно в софийско като в по-голямата част от страната обстановката се нормализира.

Опасно е времето в планините, има голяма вероятност от образуването на лавини. От Планинската спасителна служба призовават за повишено внимание след вчерашния инцидент, при който снежна маса затрупа и уби 3-ма сноубордисти в Пирин.

Възможно е да има хора, блокирани в планински хижи. Покачват се нивата на реките в цялата страна, на места са възможни локални наводнения, но тенденцията е повишението скоро да спре.