От 20 август Ларгото ще е пешеходна зона, а минувачите ще наблюдават реставрацията на археологическите находки през стъклен купол. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов по време на проверката на строително-монтажните работи на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

Църквите и римските мозайки, съхранявани в музеи при строителните дейности за метрото, ще бъдат възстановени на местата, където са открити от археолозите.

Това е първият етап от проекта, финансиран с близо 16 млн. лв. по оперативната програма "Регионално развитие".

На Ларгото ще има дръвчета, каменни пейки и осем площадки с мозайки, наподобяващи римските оригинали, които ще бъдат експонирани под стъкления купол.

Идната седмица ще бъдат поставени стъклени прегради, а след това и пасарелки и около разкопките под бул. "Княгиня Мария Луиза" при ЦУМ. Така продължаващите археологически проучвания ще са своеобразна атракция за преминаващите - след официалното откриване на метростанцията на 31 август.

Друга любопитна находка е църквата от IV-и век, която ще бъде експонирана в самата метростанция, където е разкрита.

Вторият етап от проекта е свързан с археологическите нива под пл. "Независимост" и под бул. "Кн. Мария Луиза", а третият -с археологическите нива между бул. "Кн. Мария Луиза" и сградата на ЦУМ. Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г.