Лимитирана колекция от най-нови творби на Деймиън Хърст показва премиерно Галерията за модерно изкуство само месец след края на музейната му ретроспектива в „Тейт модърн“, Лондон. Експозицията на артиста, превърнал се в символ на съвременното изкуство, може да бъде видяна в арт салона на ул. „Оборище“ №10 в София от 18 октомври до 2 декември.

Сериите „Метални души“ (2010 г.) и „Докато смъртта ни раздели“ (2012 г.) разглеждат познати за творчеството на Деймиън Хърст теми, но този път художникът избира по-оптимистичен начин за представяне на тленността и преходността на човешкия живот. С инсталацията „Метални души“ той се връща към един от най-разпознаваемите и важни мотиви в творчеството си – картини на пеперуди. Серията, създадена през 2010 г., се състои от 4 цветни пеперуди, пресъздадени в множество цветови комбинации. Творбите са изработени посредством специална графична техника, наречена фойлблок, при която цветната основа е подчертана от още два искрящи слоя, които подсилват цветните детайли по крилата и телата на насекомите. С пулсиращите си оттенъци всяка пеперуда пресъздава резонанса между трептенията на живота и покоя на смъртта. „Докато смъртта ни раздели“ е най-новата графична серия на артиста, която през тази година имаше своята премиера в галерия „Пол Столпър“, Лондон. Тя се състои от 10 цветни сериграфии със сребърно и златно фолио в лимитиран тираж. Отново в техниката гланц и фойлблок виждаме друг ярък образ в творчеството на артиста – черепът, изпълнен в попарт стилистика в различни цветови комбинации. Ефектните и загатващи алегории на смъртта тук са с много по-деликатно и оптимистично звучене. Серията „Докато смъртта ни раздели“ прави препратки и към творбата The Fate of Man (сребърния череп) от концептуалната инсталация „Нова религия“, която е представена в Националната художествена галерия.

Всички произведения от изложбата са предназначени за продажба и могат да станат притежание на български колекционери и любители на съвременното изкуство. Галерията за модерно изкуство е сред малкото галерии в света, работещи директно с художника.

В прикачения файл можете да чуете интервю на Светослав Николов с президента на Галерията за модерно изкуство Деница Атанасова-Гергова, а идната седмица очаквайте разговор с галериста Пол Столпър.