Линейки ще пътуват и по въздуха до края на годината - държавата ще купи хеликоптери, с които да се развие действаща санитарна авиация. Обещанието е на здравния министър д-р Петър Москов.

В диспечърския център на Спешната помощ в София непрекъснато постъпват сигнали за пострадали, а на таблото в реално време се показват линейките в София, които се грижат за хората в беда. До края на годината между три и пет хеликоптера също ще се включат.

Столицата в момента разполага с 22 екипа. До преди няколко месеца се случваше да са по-малко от 10. Ръстът на заплатите от януари е привлякъл 11 млади медици, но те се возят в стари линейки.

„На четворна езда са. Това означава, че са на четворна работа - денем, нощем, линейката не почива. Така че са ни необходими линейки. Естествено, с по-съвременна апаратура и по-добре оборудвани”, обясни зам.-директорът на ЦСМП-София д-р Светла Богданова.

По време на разговора постъпва сигнал за катастрофа в квартал „Дружба” и екип на bTV тръгва с линейката и екипа. Репортерът и операторът получават инструкции да се държат здраво - колани за придружителите на болния няма.

И с просто око се забелязва, че линейката е заслужила пенсия, но стига на мястото на катасрофата за по-малко от 10 минути. Пострадал е моторист, който трябва да бъде закаран в болница.

Премиерът Бойко Борисов обеща поне една линейка-хеликоптер, която също да се включи в спасяването на хора. Условието е изпълнението на бюджета да върви като до сега. „По-важно от здравето няма. Всеки казва: здраве да е, другото ще го оправиме. Дето се вика, срутища, свлачища, ше ги оправиме”, заяви той.

През лятото на миналата година тогавашният здравен министър д-р Таня Андреева обяви, че държавата е сключила договор с частна компания за ползване на хеликоптер при необходимост срещу 20 000 лв. за 8 летателни часа. Въздушната линейка трябваше да ползва площадката на болница „Лозенец”.

Ако държавата купи хеликоптери, засега остава неясно кой ще ги упралява, при какви случаи ще се използват и къде ще кацат.

Усъвършенстването на Спешната помощ е сред основните приоритети на това правитеслтво. Каква част от поетите обещания ще бъдат изпълнени, предстои да разберем.