„Основен проблем на взаимоотношенията между „Топлофикация – София“ и абонатите е липсата на диалог и на адекватни усилия той да се поведе“, коментира пред bTV Radio експертът от Българска национална асоциация „Активни потребители“ Елена Гоцева. „Материята е достатъчно сложна и трябваше от 1999 г., след приемането на Закона за енергетиката, да се търси непрекъснат начин да се обяснява на хората какво и как се прави. Информацията, която и сега се дава, се предоставя по начин, който абонатите не разбират“, допълни тя. Елена Гоцева е член на експертната група, създадена със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова, за решаване на проблемите със столичната „Топлофикация“. Пред bTV Radio Елена Гоцева посочи,че за първи път потребителска организация участва в подобна комисия. Интервюто на Светослав Николов можете да чуете в прикачения файл.

В рамките на работната група експерти от Техническия университет и потребителски организации трябва да извършат независими проверки на работата на абонатни станции, да упражняват външен контрол върху дружеството, да извършат проверка на изчисленията на фирмите за дялово разпределение, да предложат мерки за по-добро отчитане и обслужване на абонатите

Утре Столичният общински съвет ще разгледа предложенията на кмета Фандъкова за премахване на лихвите при неплащане в срок на прогнозните сметки и за 3-годишна давност на задълженията. Според Елена Гоцева това е необходима облекчителна мярка в интерес на двете страни. За възможността за сключване на индивидуални договори с „Топлофикация“ в петък се очаква междинен доклад, като се търси механизъм за месечно отчитане на потреблението. Тази година за първи път се прави безплатно междинно засичане на топломерите, като срокът за заявяване на проверката изтича на 28 февруари. За целта е необходимо упълномощеното лице или домоуправителят да заяви пред обслужващата го фирма за дялово разпределение желанието на сградата за това. Отчетът ще се извърши по предварително обявен график, за който собствениците на етажна собственост ще бъдат надлежно уведомени в съответния законов срок, а едната дата за засичане задължително ще бъде в извънработно време.

За подобряване на системата за отчитане на потреблението на топлоенергия кметът Фандъкова предлага определянето на таван върху процента, който се начислява за сградна инсталация; търсят се технически възможности отказалите се от парно да се изолират от системата и да не дължат нищо. Сред идеите на кмета са още да се създаде механизъм абонатите на „Топлофикация“ да могат да заплащат определена фактура, а не както е в момента – изплащането да започва от най-старата. Йорданка Фандъкова настоява още „Топлофикация – София“ да извършва предварителна проверка на сметките, а глобите за некоректни сметки да се повишат най-малко десет пъти.