На предстоящите избори за Европарламент у нас ще гласуват твърдите ядра на партиите. Това мнение изрази пред bTV социлогът Стефан Георгиев. Той предрече, че около 2,1-2,4 млн. души ще идат до урните, което е около 30-35% избирателна активност. Според „Афис” ГЕРБ и БСП ще пратят по 6-ма свои депутати в ЕП, ДПС – трима, „България без цензура” също ще има свой човек.

„Когото и да подкрепяма, естественото гражданско поведение е да изклезем и да гласуваме. Не бих залагала на ниска избирателна активност, по-скоро на средна”, заяви Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда. По думите й се усеща се отхвърлянето на всяка възможност ГМО проекти да бъдат представени като алтернатива. В този контекст, Цонева заяви, че до комента „България без цензура” е платила около 750 000 лева за реклама.

„Една луксозна кампания във време на криза по-скоро ще отблъсне гласоподавателя, той съвсем не е бутон! Той става все по-критичен и взискателен”, каза политологът доц. Анна Кръстева. Цонева подчерта, че над 50% от разходите на партиите са за политическа реклама в медиите, а доста по-малък дял е отделен за това кандидатите за Брюксел да се срещат с хора по места.Цонева открои конфликт Европа-Евразия, който ще има отражение по време на вота. Доц. Кръстева цитира сентенция, според която нацията е нещо, което гражданите трябва да потвърждават всеки ден. По думите й трябва да потвърдим европейската си същност на 25 май.