Не е необходимо да питам Пламен Орешарски. Аз съм сигурна, че той ще подаде оставка в някой от следващите дни, в абсолютно всички случаи до края на тази пленарна седмица до петък. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред журналисти в парламента.

На въпрос как от Коалиция за България са разбрали за намеренията на премиера и дали си говорят, Манолова обясни, че това е уговорка, която е била постигната между парламентарните групи на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

По думите й, Пламен Орешарски ще направи отчет на постигнатото от кабинета и без да бъде принуждаван за това от депутатите: „Такива са, доколкото ми е известно, техните намерения. Има много неща, които са свършили, които е хубаво да обяснят и обявят пред българските граждани”.

Манолова потвърди, че социалистите ще продължат да влизат в пленарна зала до планираното разпускане на парламента на 5 август. Манолова обясни, че разчита „образно казано избирателите на ГЕРБ да ги натиснат” и те да гласуват по важните теми.

Заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов (ДПС) очаква НС да не работи от тук нататък и да има заседание само заради оставката на Министерския съвет.

В противен случай, коментира той, само ще идваме сутринта и ще констатираме липса на кворум, ще се разпускаме до последния ден, когато бъде издаден съответният указ на президента за разпускана на 42-то Народно събрание.

ГЕРБ бойкотираха днешните консултации за програмата на НС и така срещата се провали. Народни представители от "Коалиция за България" и ДПС чакаха в стаята на парламентарния председател Михаил Миков около 15 минути колегите си от опозицията, след което си тръгнаха.