„Европейски музикален фестивал“ 2015 ще отбележи големия християнски празник Великден със специално музикално събитие. Цялостно изпълнение на грандиозната, почти 4-часова композиция на Йохан Себастиан Бах „Матеус пасион“ ще бъде представено на 1 април от 19:00 ч. в зала „България“. Написан по евангелски текстове, пасионът пресъздава с музика събитията от живота на Исус Христос през Страстната седмица - Тайната вечеря, Предателството и Страданията по пътя към Голгота. Концертът е съвместна продукция на фондация „Бахово общество в България“ и музикална агенция „Кантус Фирмус“, като ще бъде едно от централните събития в програмата на фестивала. ЕМФ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. и на Министерството на културата на Р. България. Форумът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София. Официална банка на фестивала е УниКредит Булбанк.

„Матеус пасион“ е мащабна композиция, написана за 5-ма солисти, два хора и два оркестъра и представлява истинско предизвикателство за изпълнителския състав. Основната солова партия в творбата - тази на Евангелиста, ще бъде изпълнена от австрийския тенор Виргил Хартингер. Негови партньори ще бъдат българските солисти Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран), Пламен Бейков (бас) и Петър Петров (бас). В концерта ще участва също Камерен хор „Св. Троица" с диригент Елиянка Михайлова, Хор на Българската асоциация по музикотерапия с диригент Мария Момирова и Фестивален бароков оркестър от водещи български инструменталисти. Диригент и главен художествен ръководител е Йосиф Герджиков.

Благодарение на фондация „Бахово общество в България“ от 2007 г. в София ежегодно се организира изпълнение на пасион от Бах по време на Страстната седмица, а от 2011 година те са част от „Европейски музикален фестивал“. В концертите участват предимно български музиканти, които интерпретират пасионите на немския бароков майстор с голяма емоционална ангажираност и разбиране за неговия стил. По този начин България се приобщава към силната европейска традиция за посрещането на Великден с музика, носеща непреходна художествена ценност и общочовешко значение. През 2012 г. фондацията е удостоена с престижната награда „Златно перо” за принос към българската култура.

За МАТЕУС ПАСИОН от Й. С. БАХ:

Още от началото на 18 век в Германия е съществувала традиция да се изпълняват музикално-сценични произведения, пресъздаващи Христовите страдания по време на Страстната седмица. „Матеус пасион“ е написан вероятно през 1727 г. Оригиналното заглавие на творбата на латински е Passio Domini Nostri J.C. Secundum Evangelistam Matthaeum. Със сигурност се знае, че произваданието е изпълнено на Разпети петък през 1729 г. в църквата „Св. Тома“ в Лайпциг, където Бах е работил като кантор. В пасиона е използван евангелския текст от 26-та и 27-ма глава на Евангелието на Матей, както и стихове за ариите и хоралите, написани от либретиста Кристиан Хенричи, известен като Пикандер. След смъртта на Й. С. Бах „Матеус пасион“ е почти забравен. Едва през 1829 г. по повод 100 години от премиерата немският композитор Феликс Менделсон-Бартолди организира в Берлин изпълнение на творбата, макар и в съкратен вариант. Неговата инициатива поставя началото на преоткриването на баховата музика.    

Билетите за "Матеус пасион" от програмата на "Европейски музикален фестивал" са на цени от 10 до 40 лв. и могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, и онлайн на ticketsbg.com.  

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Шломо Минц, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.