Българската цигуларка, която е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт – Мила Георгиева идва у нас по повод концерта й на 11 април, който е част от цикъла „Музиката на Америка“. Тя ще излезе на сцената с Класик ФМ М-Тел оркестър и диригента Григор Паликаров. Почитателите на талантливата българка ще могат да се насладят на нейното майсторство и звука от прекрасната й цигулка „Страдивариус“ от 1703 година. Любимката на българската публика ще изпълни Интродукция и рондо капричиозо от К. Сен-Санс и Концерт за цигулка и оркестър №4 от Моцарт.

Концертът ще бъде последният от инициативата на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ – „Любими виртуози и нови звезди“. В него на сцената в зала „България“ ще бъде представен младият флейтист Статис Карапанос, ученик в НМУ „Л. Пипков“. 16-годишният музикант е роден в Атина, Гърция, но от 6 години живее със семейството си в България. Той се занимава с флейта от 7-годишна възраст в Консерватортията на Атина. В България негови учители по флейта са С. Шишев и И. Любомирова, а от 2009 година – проф. Георги Спасов. Статис Карапанос е носител на първа награда на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори” в Албена и на втора награда от Международния конкурс за млади музиканти „Охридски бисери”.

През април предстои още един концерт от цикъла „Музиката на Америка“, под надслов „Hello, Broadway!“. В него ще бъдат представени откъси от най-популярните американски мюзикъли, в интерпретация на Класик ФМ М-Тел оркестър, с диригент Юли Дамянов и солисти Орлин Горанов, Олга Михайлова – Динова и Даниела Димова.

Билети за предстоящите концерти от цикъла „Музиката на Америка“ могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com на цени от 10 до 40 лева.