За шеста поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева Националния празник на България 3-ти март бе отбелязан със специално събитие в централната сграда Берлемон на Европейската комисия в Брюксел. Денят на България се стреми да представи усмихнатото и динамично лице на страната ни, както и българския принос към изграждането на образа на съвременна Европа. Внушителното централно фоайе на Берлемон бе превърнато в сцена за изява на млади български творци - художници и музиканти в рамките на изложбата "Настъпващото поколение“, в която са включени творби на млади български художници от колекцията на белгиеца Хюго Вутен. Участващите автори са Нора Ампова, Иво Бистришки, Ирина Георгиева, Велислава Гечева, Калия Калъчева, Константин Костов и Ясен Згуровски.

"Щастлива съм да мога да представя България пред толкова много гости от цяла Европа. Надявам се те опознаят красивото лице на страната ни и да я обикнат така, както я обичаме и ние," каза Георгиева и откри церемонията като изпя „Мила родино...“ с най-младите гости на събитието, делегация от 65 български младежи от Родопите, Западните покрайни, Украйна, Молдова и Македония. Младежите са наградени с посещение в Брюксел за 3-ти март от председателя на Фондация Българска Памет д-р Милен Врабевски за участието им в инициативата „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“.

„На националния празник на България младежите посетиха Европарламента и Еврокомисията и видяха новото място на България в европейското семейството“- каза в интервю за bTV Radio д-р Милен Врабевски. „Посещението се реализира със сътрудничеството и домакинството на българските евродепутати от групата на ЕНП. Децата видяха на практика взаимодействието между правителствения и неправителствен сектор. Щастлив съм, че бяха гости на това красиво събитие. Европейската интеграция започва с изкуството и културата.“