Наводнени и обрасли сега, до 15 септември археологическите останки от римско време в района на Ларгото ще бъдат обезопасени. Това е резултатът от съвместната работа между Столичната община и служебното ръководство на Министерството на културата на фона на продължаващите процедури по обжалването на конкурса за избор на изпълнител за консервацията и реставрацията на археологическия обект. На този фон в сряда ще бъде открита гробницата на Хонорий като част от музея под базиликата „Света София“, а останките от римския мост, който се е намирал на мястото на днешния Лъвов мост, ще бъдат изложени на вниманието на публиката.

Разкриването на римския форум при изграждането на софийското метро преди няколко години бе една от най-вълнуващите за града ни теми. На метри от нас оживя миналото на града, когoто римляните са превърнали в един от своите центрове. „Проектът за изграждането на метрото през периода 2011 – 2012 г. бе променян пет пъти, за да се съхрани максимално добре културното наследство. Тогава Министерството на кулртурата спечели 16 милиона лева от европейските фондове за експониране на находките. Процедурата обаче влезе в безкрайна спирала на обжалване и все още няма избран изпълнител. Така, зидове, които излязоха на бял свят след повече от 1500 – 1800 години, са подложени на вредните атмосферни условия. Предстои трето зимуване преди консервация и реставрация. Миналата седмица междуведомствмена комисия определи най-спешните мерки за запазване на находките. Сега ще бъде извършена полева консервация, която ще позволи изчакването на избор на изпълнител за реализация на проекта“, обобщи пред bTV Radio столичният заместник-кмет по културата и образованието д-р Тодор Чобанов, след пореден разговор днес заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на културата Мартин Иванов. След като проектът бъде изпълнен в цялост, мястото с находките ще бъде оформено като стопанисван от общината музей, а археологическите проучвания ще обхванат площад „Света Неделя“.

В сряда, на 27 август, ще бъде открита гробницата на Хонорий. Известна още от 80-те години на миналия век, заедно с няколко други новооткрити гробници, тя става част от археологическия музей под базиликата „Света София“. „Гробницата на Хороний е уникална – тя е единствената в Сердика с надписи. В нея е било положено много важно лице от втората половина на IV в. Най-вероятно там е погребан един от епископите на града – ключова фигура за ранното християнство в Сердика“, обясни пред bTV Radio д-р Тодор Чобанов. Проектът за този подземен музей бе един от приоритетите за местната администрация по експониране на останките от историята на града. По него общината работи особено активно през последните 3 години, финансирайки го със собствени средства и с помощ от държавата на финалния етап.

Междувременно продължава реставрацията на Лъвов мост в неговия автентичен вид, като при строителните работи бяха открити останки от римско мостово съоръжение от средата на IV в. „Това е първи случай по нашите земи, когато се откриват следи от римски мост. Запазените части ще бъдат експонирани в двете градинки, а движимите ценности ще бъдат представени в Музея за история на София“, допълни пред bTV Radio столичният заместник-кмет по културата и образованието д-р Тодор Чобанов. Интервюто на Светослав Николов с него от ефира на предаването „За София“ можете да чуете в прикачения файл.