След като министър Николина Ангелкова обяви, че се очаква спад на руските туристи и от туристическия бранш по морето реагираха остро, Министерството на туризма обяви, че са предприети всички мерки за преодоляване на очаквания спад от руски и украински туристи и за компенсирането му от други пазари.

Днес протестно автошествие на инвеститори, хотелиери и ресторантьори блокира движението по магистрала "Тракия към Бургас". Колоната от над 200 автомобила предизвика задръстване и по улиците на Бургас.

Бизнесът недоволства от очаквания сериозен отлив на руски туристи през лятото и твърди, че вина за това има И политиката на държавата ни. Браншът прогнозира празни хотели и заведения, а протестиращите настояха за субсидиране на чартърните полети и повече реклама в страните от Източна Европа.

За да няма провал на сезона, настоява за спешни мерки - като издаване на визи директно на морските летища, както и неспазване на санкциите срещу Русия.

Реакцията на министерството

Още в началото на месец февруари е било договорено с Министерството на външните работи да бъдат облекчени процедурите за издаване на визи за руските граждани. Облекченията важат още за Украйна, Беларус, Казахстан, Армения и Грузия. Издават се краткосрочни двукратни или многократни визи с цел организиран туризъм, със срок на валидност до една година, на гражданите, които са използвали през предишни години български визи.

Допълнително са проведени срещи с Министерството на външните работи с искане повече служители да бъдат съсредоточени в консулските ни служби на територията на Руската федерация. Проучва се и възможността за допълнителни облекчения за издаване на визи за трети страни, съобщават от министерството.

Друга тема, която се обсъжда активно с Европейската комисия е създаването на чартърна програма, която да се прилага в крилата на сезоните (за летния сезон в месеците март-април-май, а за зимния: октомври – ноември). „Министерството на туризма използва всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Русия”, уверяват от веодмството.

„България участва активно и на всички други големи международни туристически изложения. Стартира и рекламната кампания на страната ни по четирите паневропейски телевизии (Eurosport, Discovery Channel, Euronews, National Geographic Channel), която е на обща стойност от около 2,5 млн. евро без ДДС и се финансира по ОП „Регионално развитие”, продължава съобщението.

Очакванията на министерството са всичко това да доведе до увеличение от редица други пазари, които да компенсират спад от Русия. Прогнозите са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия се очаква засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показват над 40% увеличение.

По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша с 6-7%, на туристите от Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция – около 15%, Гърция – около 15%, Сърбия – около 2-3% ръст, Македония-около 3% ръст. Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст),Скандинавски страни (ръст от около 3%).

Подобни са резултатите и от вече приключващия зимен сезон, където въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година.