Около 350 милиона лева – толкова е дефицитът в митниците или изоставането от заложените от правителството приходи от данъци и акцизи. Причините – сериозна контрабанда и липса на реформа в сектора. Така държавата излиза на фалит, защото тези приходи са заложени и разчетени, но на практика ги няма и трябва да бъдат набавени чрез орязване на бюджетите в различни сектори. Това посочи пред bTV бившият директор на Агенция „Митници” Емил Димитров-Ревизоро.

„Митницата стана инструмент на мафията, не на държавата. Всичко се контролира от групировки, които предпочитат парите да отидат в тях, а не в държавата. А тя пък им позволява да владеят каналите. До този момент с 350 милиона сме назад. Причината за всичко това е контрабанда – държавата не прибира нищо, но стоките са по пазара у нас”, обясни ексшефът на митниците.

Той сравни настоящата ситуация в сектора с друга бюджетна криза – от времето на кабинета Борисов, когато животновъдите настояха да си получат 800 млн. лева от субсидии, но поради липсата на евросредствата те трябвало да бъдат набавени от държавата.

„Тогава Бойко Борисов имаше три хода - да увеличи бюджетната рамка, да извади свръхприходи от данъци и акцизи, или заем, който той избра и впоследствие върна. Сега пак трябва да се увеличи същото – да се реализира бюджетен дефицит, да се ползва буфер от приходи, няма го, или да се вземе заем, но вече няма време за това. Затова се покрива темата, за да го решава служебният кабинет. Но не става - сега ще трябва да режат от парите в други сектори, защото тази актуализация трябва да я гласуват”, каза още Ревизоро по повод на исканите от НЗОК допълнителни средства за здравеопазване.

Според експерта, в момента Здравната каса рекетира държавата, защото „болниците използват всяка възможност да регистрират болни по пътеки и така да точат касата”. „Реформата продължава да не се състои и касата постоянно казва, че няма пари в средата на годината. Правителството е жертва в случая на системата. А актуализацията не е добре за правителството, защото това е лоша индикация”.