В НЗОК ще има коренна промяна, ще продължат структурните промени. За последните шест месеца заедно с прокуратурата и ДАНС са разследвани злоупотреби, през следващите месеци очакваме конкретни резултати, обяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

Относно надлимитните дейности Москов заяви, че това е напълно незаконно и не може да съществува.

"Купонът свърши. Правилата трябва да се спазват от всички", посочи Москов.

До края на годината ще бъде готова и здравната карта за страната. Той добави, че в момента областните здравни карти са процес на събиране, но скоро това ще бъде приключено.

За лекарствената политика Москов каза, че доплащанията с всяка следваща година са се увеличавали, като това е довело до ръст със 100-200% над референтната цена на лекарствата.

Процесът за договаряне на задължителните отстъпки е минал вече в НЗОК, подчерта здравният министър. Предстои да се обсъдят ясни параметри между държавата и фармацевтичната индустрия, но това няма да стане до края на тази година.

Според министъра там, където има много генерици, пациентите няма да доплащат повече от 50% от цената на лекарството, защото трябва да има конкуренция и тези лекарства ще бъдат изведени от системата за реимбурсация. Москов посочи и че финансирането на болниците ще бъде на принципа на заплащане за резултат, а не както досега за заплащане за дейности.