С чувство на дълбоко възмущение в Русия се приема новината за поредния случай на вандализъм по отношение на Паметника на съветската армия в центъра на българската столица София. Това се съобщава в официално съобщение на Министерството на външните работи в Москва, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Агенцията съобщава, че на българското МВнР е била връчена протестна нота с искане за „щателно разследване на хулиганския инцидент, привличане на виновните под отговорност и предприемане на необходимите мерки за поддържане на мемориала в приличен вид”.

Гневът на руските власти е причинен от последната акция в района на паметника – от нощта между 22 и 23 февруари т.г. Тогава един от войниците в огромната композиция беше боядисан в цветовете на украинското знаме, а отзад беше изобразен и самият флаг на страната. Появиха се и надписите „Слава на Украйна” и „Капутин” – вероятно свързани с развоя на протестите там падането на проруската власт.

Паметникът на съветската армия, преминала през България без съпротива и без да даде жертви в бой, е един от най-големите в цяла Европа.

През последните няколко години той на няколко пъти беше превръщан в нелегална арт инсталация със социални послания. Статуите на войници бяха „маскирани” като герои от американски комикси, получаваха маски като на Pussy Riot и бяха боядисвани в розово около годишнината от нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия.

снимка: БГНЕС