МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки, съобщи на брифинг началникът на пътната полиция Бойко Рановски.

Обмисля се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките. Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява.

Във връзка с инцидента край Лесидрен, при който загинаха две деца, от полицията казаха, че официално сигнали за гонки в Лесидрен не са постъпвали.

Рановски обясни, че в момента тече разследване, в хода на което ще се установи каква е причината да не са регистрирани и проверени такива сигнали, въпреки че кметът на селото Борис Нешев твърди, че лично е подавал сигнали за нерегламентирани автомобилни състезания.

„Всеки, който желае, може да подаде сигнал в интернет или на телефоните на МВР, поместени на сайта. За да се установи, че е имало гонки, хората трябва да знаят, че е необходимо да свидетелстват. Това значи да застанат с името си и сведението си да и защитят това, което твърдят“, заяви още комисар Рановски.

Желанието на хората да има полицейски екип във всяко населено място, за съжаление, няма как да се осъществи, коментира още той. Рановски допълни, че по планове на областните дирекции може да се направят графици за провеждане на специализирани операции, които да обхващат всички населени места.

Една от мерките, които столичният КАТ предвижда, за да се намали травматизмът по улиците, е в началото на всяка пешеходна пътека да бъде слаган надпис "Погледни наляво", съобщи шефът на Столичната пътна полиция Тенчо Тенев.

Общинските камери не могат да бъдат използвани за установяване на нарушители на движението по пътищата, тъй като те не са част от системата на МВР, обясниха още от пътната полиция.

От Пътна полиция отчитат, че в последните няколко месеца са засечени изключително много нарушители по пътищата. Това се дължи на пускането в употреба отново на всички камери, в това число и мобилни, с които министерството разполага.

Ефектът от завишения контрол най-вероятно ще настъпи обаче след няколко месеца - времето, в което полицията ще изпрати данните за нарушението на всеки шофьор.

От начало на годината до 31 юли в България са станали 3994 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 368 души и са ранени 4976 души, отчетоха от полицията. За 7-те месеца на 2015 г. в България 17 деца са загинали в катастрофи, от тях 8 са загинали като пътници, 7 са загинали като пешеходци и 2 като водачи, а 604 са ранени.