Ударни мерки срещу корупцията предвижда МВР, включително и с монтирането на камери върху униформите на полицаите. Най-много нововъведения ще бъдат направени в Пътната полиция.

Целта е до минимум да бъде сведен човешкия фактор и възможностите за злопоутреби и договорки извън закона. Затова в КАТ, където и проблемът с корупцията е най-сериозен, се въвеждат електронни услуги. Или услугите като регистриране на кола, например, ще бъдат сведени до едно гише. Неведнъж сме ви показвали как тази тромава процедура е изключително благоприятна и храни десетки регистратори в цялата страна.

Заради опашките, в КАТ се теглят номера за реда да чакащите и се чака с часове.

От КАТ обещават до половин година да въведат електронна система. Там ще можем да правим справка дължим ли нещо и ако имаме глоба - да я платим по електронен път.  

Освен улеснение за шофьорите, така ще се бори и корупцията. И опитите за заличаване на нарушение срещу някой лев.

 

„Те са няколко етапи на корупционни практики, ако не успееш да си платиш на този на пътя, пробваш дето обработват глоби, ако и не успееш, пробваш преди да отиде в НАП”, заяви Филип Гунев.

Вместо часове на гишета и канали, вече ще можем да си регистрираме колата само на едно гише.

Тромавата процедура роди и професията регистратор, за която наши разследвания са показвали.

Евентуално ще отпаднат и първоначалните технически прегледи в КАТ.

„Синият талон евентуално ще отпадне, когато полицай електронно може да провери електронно има ли глоби”, заяви Бойко Рановски.

Всичко това от МВР обещават да стане факт до осем месеца.

Финансирането било осигурено.

Електронни услуги ще бъдат въведени и в служба КОС - контрол над опасните средства. И още от мерките - ще бъдат поставени камери на униформите на служители на охранителна полиция, а също и на патрулите на гранична полиция. Имуществените декларации на всички служители на МВР вече ще бъдат проверявани. В момента това се прави, само ако има разследване. Предвижда се и ротация на полицаите.