МВР вече разполага с дрон за наблюдение на спортни мероприятия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Безпилотният самолет ще е „на въоръжение” в Главна дирекция “Национална полиция”.

„Той ще бъде използван като допълнително явно техническо средство за придобиване на картина в реално време за работата на полицейските екипи в столицата и страната и тяхното по-ефективно управление по време на провеждане на спортни мероприятия с висок риск за сигурността и охраната на обществения ред”, уточняват от полицията.

Получените видеозаписи ще се използват за установяване на спортните хулигани, които са извършили противообществени прояви  или престъпления, предупредиха от вътрешното министерство.

„Летателният апарат е снабден със стикер, на който е изписана абревиатурата на Министерството на вътрешните работи. Той се управлява от служител на ГД “Национална полиция”, който е специално обучен”, съобщават още от МВР.

Дронът ще бъде тестван, ако метеорологични условия го позволяват, на мача между отборите на „Левски” и „Лудогорец” на 18 октомври на стадион "Георги Аспарухов" в София.