На сесията присъстваха комисар Валери Йорданов, комисар Огнян Методиев, градският прокурор Николай Кокинов и областният управител Данаил Кирилов.

"Броят на регистрираните престъпления в София е равен на броя на регистрираните престъпления в цялата страна". Това заяви общинският съветник от БСП Иван Мечков по време на извънредно заседание на Столичния общински съвет по въпросите на сигурността.

Същевременно на 100 000 души в София се падали по 300 полицаи.

"Това е скандално", заяви Мечков. "Излиза, че в града, където има най-голям криминален контингент, полицията е най-малко".

"През изминалата година общината е заложила на превенцията, както и на обособяването на полицейски приемни в различните райони", заяви от своя страна общинският съветник от ГЕРБ Таня Георгиева. Тя даде пример с инвестираните 27 000 лева в полицейския участък при кв. "Факултета". Георгиева посочи, че до края на годината ще има промени в организацията на движение в "Студентски град".

Проблем пред сигурността в града, според общинарите, си остават и гонките по софийските улици.

Според общинския съветник от "Синята коалиция" Владимир Кисьов не може полицията да казва "нямаме техника и не можем да се справим с проблема, защото те се местят".

"След като Испания забрани борбата с бикове, значи и ние можем да се справим с гонките", допълни Владимир Кисьов.

Общинският съветник от "Синята коалиция" Атанас Атанасов пък сравни отчета на полицията с "двойно счетоводство".

Според него в нощните часове софийските полицейски управления работят с 5-6 автопатрула с по седем литра лимит за нощ. Общинският съветник посочи, че полицията не спазва правилата, за да иска това от гражданите.

Той даде пример с пешеходните зони на бул. "Витоша" и ул. "Граф Игнатиев", където без включени сигнални светлини се движат автомобили на полицията.

Вили Лилков от "Синята коалиция" поиска съвместна проверка на общината и полицията на указателните табели, пътните знаци и рекламните съоръжения, които пречат на видимостта.