Акция "Скорост", която обхвана пътищата в цялата страна, приключи. Масираните полицейски проверки бяха част от 24-часовия контрол, който се извърши едновременно в над 20 държави в Европа.

Резултатите - 1126 превишили скоростта и 387 с други нарушения. Контролът ще е засилен до неделя.

Едно друго нарушение на пътя обаче привлече внимание през последните дни - това на шофьора на белия „Голф”, който за малко не уби моторист.

Ако случаят не беше заснет с камера, едва ли щеше да има санкции. Подобни ситуации може да се улавят с набиращия популярност у нас видеорегистратор.

Камерата започва да записва, когато запалите колата си. Сдед това тя снима абсолютно всичко, което се случва пред нея.

Ако журналистът Георги Пауновски имаше такъв видеорегистратор преди 3 години, вероятно лесно щеше да реши спора си с друг шофьор на магистрала "Тракия": „Провинилият се водач... изкара теза, че едва ли не съм се опитал да го убия, че съм го засичал. Бях пребит пред детето ми, имаше увреждания по кола, която не беше моя”.

След дълга съдебна сага през януари тази година другият водач е осъден. На 3 месеца пробация. А Георги вече ползва видеорегистратор или смартфона си, за да записва случващото се пред колата му.

Според юристи, такъв запис може да реши споровете в съда, да послужат пред КАТ или застрахователите. Възможността е заложена в НПК.

„Той трябва да бъде иззет с протокол за доброволно предаване или с протокол за изземване. Така е с частните камери по банки, заведения... Ако стане сбиване, там има видеонаблюдение, изземват се и служат за доказателство”, обясни председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Най-масово такива видеорегистратори се използват в Русия, което дава на водачите отстъпка от застраховката. Камерите им улавят както ужасни пътни трагедии, така и неочаквани небесни явления - като падането на метеорит в руския град Челябинск.