Над 500 тона отпадъци бяха събрани от защитените територии в поредната част на кампанията на bTV „Да изчистим България заедно”. В навечерието на Деня на природните паркове хиляди доброволци се включиха в почистването.

Според данните, обобщени от Министерството на околната среда и водите, благодарение на всички днес до депата за отпадъци са извозени 504 тона, а почистените места са близо 100. Депонирането на пълните с всевъзможни боклуци чували ще продължи и утре, така че цялото количество ще е ясно тогава.

Данните от интерактивната карта в интернет страницата daizchistim.bg показват, че най-много сигнали за почистени зони са подадени от самоорганизирани доброволци. Конкуренцията за първото място за най-висока активност е сериозна и е между областите Силистра, Враца, Смолян, Плевен.

Как премина акцията

От четири пункта на Витоша доброволците получиха нужната екипировка за участие в акцията.

„Много хора се включват, много хора са заинтересовани и като цяло искат да го правят, даже самоинициативно го правят от време на време, както виждаме днес не беше чак толкова мръсно тук”, коментира Момчил Петков от Студентски съвет към Технически университет - София.

 
 
Служители на Районната екоинспекция – Варна се включиха в почистването на две защитени територии, които са част от НАТУРА 2000 – местностите Ракитника и Лимана на плажа Паша дере.

Участниците в акцията раздадоха торби за смет на плажуващите, за да им напомнят да оставят чисто след себе си.

Дирекцията на Природен парк „Русенски Лом” избра да почисти територията около река Мали Лом край село Нисово.

В местността „Меджиди табия” най-активни бяха от организация „За една по-добра и красива Силистра”.

Десетки хора чистиха природния парк Сините камъни в Сливен.

Екипът на екоинспекцията във Велико Търново и доброволци почисти района около Хотнишкия водопад.

В местността Китката до монтанското село Вирове само за половин час бяха събрани 30 килограма отпадъци.

Усилията в Бургаско бяха насочени към резерват Ропотамо. Това е защитена местност със строг режим и човешката дейност е забранена.

От тазгодишното издание на кампанията „Да изчистим България заедно” остана още една акция. На 27 юни ще чистим около Дунав и водните басейни.