Данъчни проверки на издателите на централни вестници и списания започнаха инспектори от Националната агенция по приходите (НАП). Ревизиите ще обхващат период от 5 години назад, уточниха от приходната агенция.

Оттам мотивираха още проверките с доклад за данъчните рискове, изготвен през юни. Той сочи, че съществува риск от избягване на облагане в сектора на издателите на печатни издания, твърдят от НАП. Течащите контролни производства нямат връзка с редакционната политика на изданията, а са част от рутинната практика на агенцията, категорични са оттам.

В днешния си брой вестник "Сега" съобщава, че при тях вече тече проверка и я обвързват с материали, в които се разглежда общото гласуване на ГЕРБ и ДПС, както и коментар на премиера Бойко Борисов срещу вестника.

От изданието твърдят, че това е вторият случай, в които данъчните реагират срещу техни публикации.
От НАП допълват, че на голяма част от издателите не са възлагани ревизии от много време, а те имат просрочени задължения към държавата. В момента се подготвя и подобен анализ и по отношение на електронните медии, а не е и изключено ревизии да бъдат възложени на дружества, които управляват онлайн издания, предупреждават от приходната агенция.