Една трета от заснетите от камерите на пътя нарушители не плащат глобите си. А близо половината от получилите призовка за съставяне на акт не се явяват в Пътна полиция.

Според Пътната полиция шофьорите, които нарушат правилата могат единствено да отложат във времето, но не и да избягат от плащането на глобата. 30 на сто от водачите, превишили скоростта, например, не си плащат санкцията, наложена им с електронен фиш.

В края на всеки месец обаче от Пътна полиция изпращат списък с длъжниците към НАП. Така, рано или късно, дължимото трябва се плати. А освен видеонаблюдението на КАТ, контрол на пътя вече оказват и самите граждани като заснемат нарушенията.

От началото на годината над 150 шофьори са санкционирани след изпратени в Пътна полиция видеозаписи.

Близо две години след като е превишил скоростта на пътя, Орлин все пак ще трябва да плати глобата си. „За превишена скорост ме обвиняват - на определени места, снимано с камери, не знам сега ще установяваме какво се случва и кой е карал автомобила”, каза той.

Мъжът казва, че не е получавал по пощата електронен фиш или призовка да се яви в КАТ. Разбрал е за дължимите глоби, когато дошъл да си извади нови документи.

„Между 50 и 60 процента са хората, които реално служителите откриват на адреса и получават ел. фишове. Когато това не се случи самият документ - електронен фиш ли ще е, наказателно постановление ли е, се връща в Пътна полиция, разпределяме го по местоживеене и той се издирва от районния инспектор. Като от тези 40%, които изпращанме за намиране от районните между 35-40% от тях се намират”, поясни инспектор Николай Крушарски

Водачът на автомобил е шампионът сред нарушителите, заснети от този патрул на КАТ. Той е превишил скоростта в града с цели 72 километра в час и след околко седмица би трябвало да получи призовка от КАТ, за да му връчат акта за нарушението.

Дори шофьорът да не обърне внимание на призовката, при явяването му по друг повод в КАТ нарушението ще му бъде припомнено, както и когато отиде да си плати данъците.

Нарушителите дебне и т.нар. "граждански контрол" - чрез записи от телефони, камери или видеорегистратори. От началото на годината досега в пътна полиция има подадени над 400 сигнала от граждани.

От Пътна полиция припомнят, че при плащане на глобата от електронен фиш в 14-дневен срок след получаването му, шофьорите получават 30 процента отстъпка. Все повече или средно около 70 на сто от водачите се възполват от тази възможност.