Национална електрическа компания (НЕК) и двете американски централи ТЕЦ „Марица изток 1” и ТЕЦ „Марица изток 3” са подписали  меморандум за намаляване на цената на тока произвеждан от Контур Глобал и AES Гълъбово, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В замяна общественият доставчик трябва изплати дълговете си за около 700 милиона лева, натрупани към централите.

До края на март трябва да бъде подписан и договор с конкретни параметри – с колко по-ниска ще е цената тока по дългосрочните договори. Именно това е едно от условията цената на тока за бита да не се увеличи от 1 юли.

Петкова уточни, че още при поемането на властта на новото правителство са започнали преговори с двете американски централи и първата крачка е постигната. Дългосрочните договори ще бъдат предоговорени, а НЕК поема ангажимента да се разплати.

„НЕК полага усилия да се разплаща ежемесечно с определени суми, които се превеждат към двете централи. Компанията прави всичко възможно, да превежда повече. Договореностите са, че ще вървим към намаление на цената, а НЕК ще гарантира изплащане на задълженията”, добави министърът.

Тя каза още, че енергийният сектор е в тежко финансово състояние, а причините не са от вчера или от днес. „Говорим за процеси, наслагвани с години, но сега пред нашето правителство не стои въпросът да отлагаме. Ние нямаме друга алтернативна, освен да пристъпим в тяхното решаване”, отбеляза Теменужка Петкова.

„Поставихме си за задачата либерализацията на пазара да се случи до края на 2015 г. За целта през декември 2014 г. бе създадена Българската енергийна борса, която получи лиценз от ДКЕВР. Оттук нататък ще работим по изграждане на платформата”, обясни тя по време на отчета си за свършеното до момента.

Като успех за първите 100 дни от мандата, тя отчете гласуването на второ чете на промените в Закона за енергетиката. Те предвиждат промяна в статута на ДКЕВР и избор на комисарите от Народното събрание.

Друга важна промяна според Петкова е въвеждането на текущ ежегоден контрол на енергийните предприятия, които имат отношение към формирането на цената на енергийния микс. Промените предвижда и ограничаване на производството на електрическа енергия от биомаси в ТЕЦ-овете.

Като един от основните приоритети на правителството Петкова посочи удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. „Това преминава през две фази – обследване на състоянието на двата блока и изпълнение на програмата за удължаване на живота им”, обясни енергийният министър и допълни, че за 5-ти блок трябва да бъдат впрегнати всички усилия, защото министерството не разполага с време.

С удължаването на живота на двата блока ще се заемат водещите компании в отрасъл „Росатом” и „Електрисите дьо Франс”. След приключването на процеса, който ще струва на страната няколкостотин милиона евро, двата блока ще продължат да работят още няколко десетилетия, произвеждайки евтино и екологично чисто електричество за бита и промишлеността.

Теменужка Петкова каза, че друг важен приоритет е изграждането на нова ядрена мощност, т.е. 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, но беше категорична, че това ще се случи, само ако е икономически изгодно за страната. 7 блок трябва да изгради по технология на американската компания „Уестингхаус”.

Тя засегна въпроса за енергийната независимост. „България има много голяма зависимост от един източник на доставка на природен газ и всички знаем, че това е Русия. Затова ние ще насочим усилията си към проучване и разработване на местни находища. С тази цел взехме решение за разработването на двата блока в Черно море”, заяви Петкова и изрази надежда, че скоро България може да разчита и на местен добив.