Производители на масло си позволяват нарушения, но това се дължи на некачествен контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров в коментар на резултатите от изследването на Асоциация „Активни потребители”, което разкри, че в няколко марки масло на българския пазар има немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството.

Проучването е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки масло, като тестът е направен в две независими лаборатории. „Преобладаваха българските масла, имаше две немски и едно полско. Осем продукта бяха с много добро качество”, подчерта председателят на Асоциация „Активни потребители” Богомил Николов.

„Има злоупотреби, както в маслата, така и в други продукти в млекопреработвателния сектор. Това е така заради недостатъчен контрол от БАБХ. Предприятията сменят имената си и продължават да работят в същите фабрики”, коментира Димитър Зоров и прогнозира, че между 30% и 40% от бизнеса в тази сфера работи в сивия сектор.

По думите му, цената е първият индикатор, но той не винаги е обективен. „При сиренето определено е обективен. При маслото обаче производителите изглежда слагат близки цени на имитиращите продукти”, обясни председателят на организацията на млекопреработвателите.

„Контролният орган работи срещу лоялните производители, а трябва да има еднакви критерии. Проверяват се изрядните – когато някоя фирма подаде сигнал за нелоялна конкуренция, после Агенцията по храните им е постоянен гостенин”, посочи Зоров.

По думите му, повечето от производителите, в чиито продукти са открити немлечни мазнини, това е практика. Богомил Николов също изрази увереност, че резултатите от теста на асоциацията не са извънредни, а по-скоро са логични.

От БАБХ отказаха коментар за bTV, като само повториха информацията от вчера, че извършват собствена проверка на качеството на маслото след сигнала на „Активни потребители”.

Богомил Николов беше скептичен, че проверката на БАБХ ще бъде успешна. „Ние уведомихме Агенцията за резултатите на 19 септември, те започнаха проверка 10 дни по-късно”, изтъкна той.