Безсънна нощ за много населени места в страната в очакване на високи води от преливащи язовири и реките Тунджа и Камчия.

Рeка Тунджа край Елхово е повишила нивото си през последната нощ и е засегнала още къщи. Там нивото е критично, но е далеч от метрите, които бяха достигнати при предишното опустошително наводнение.

Приземните етажи и дворовете на къщите край реката са вече наводнени. Според кризисния щаб в града обаче евакуация не се налага.

Градският парк и промишленият пазар са залети. Затворен и днес остава пътят Елхово – село Трънково, като учениците ще бъдат извозени през село Коневец.

Някои хора напуснаха сами домовете си още вчера. Добрата новина е, че нивото на реката край Ямбол спада, като надеждата е и край Елхово това скоро да се случи.

Сериозно е положението в Добрич, където язовир „Одринци” се изпуска контролирано. Там са евакуирани стотици, но по думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева има шанс още днес те да се заврънат по домовете си.

Евакуираните хора в Добричко казват, че не са спали през последната нощ, защото се притесняват за домовете си и най-вече за животните си.

Властите отново увериха, че органите на реда пазят домовете на евакуираните.

Контролирано се изпускат язовирите „Кричим”, „Цанков камък” и „Въча”. След поройните дъждове язовир „Ивайловград” също преля.

По думите на министър Василева високи остават нивата само в долните течения на реките, като и те постепенно спадат.