Четирима души, сред които и кандидат-депутат от Реформаторския блок, са били арестувани тази нощ, след като са написали „Окупатори!” върху Паметника на съветската армия в столицата, потвърди пред bTV журналистът и граждански активист Иво Инджев.

По думите му Марта Георгиева, която е в листите на дясното обединение и се ползва с имунитет, е поела отговорност за акцията като израз на политическа позиция. Тя показала и личен документ, който бил хвърлен на земята от униформените, същото се случило и с мобилния й телефон само заради това, че звъннал.

С блъскане и заплашителни движения тя била отведена заедно с Валентина Маринова, инициаторката за създаването на официално регистрираната неправителствена инициатива за демонтиране на паметника. С белезници се оказали и двама младежи - Константин Божилов и Георги Петров.

На една от задържаните полицаите пожелали „да я изнасили цял футболен отбор”.

Инджев съобщи, че Георгиева е била освободена, но по отношение на другите трима не може да се направи нищо, тъй като законовата процедура позволява 24-часов арест.

По думите на журналиста, пред I РПУ са се събрали граждани, но никой не им казва нищо. Той каза, че вече една политическа сила е реагирала, в момента се мобилизират адвокати, а ще се търси и международна подкрепа за тримата задържани. 

„Такива неща се случват на 7 септември – деня на убийството на Георги Марков, рождения ден на Тодор Живков, откриването на Паметника на съветската армия. Хубав подарък за съветолюбието в България”, коментира Инджев.

Утре може да е късно

Самата Марта Георгиева каза, че е част от гражданска инициатива за демонтирането на паметника, а ДСБ, където е районен председател, също работи за премахването му.

"Тази акция е много по-специална, защото е в контекста на заплахата от Русия за Украйна. Ние я тълкуваме като заплаха за България. Мотото на тази поредица от инициативи е „Утре може да е твърде късно”, каза тя пред bTV.