Ваксините за деца да са доброволни, а не задължителни. За това настояват за пореден път родители и пациентски организации.

Георги е в инвалидна количка - не може да ходи и говори. Заболяването му не е вродено, пострадал е от задължителна имунизация за детски паралич, когато бил на 2 години.

„В момента развитието му е на 5-6 месечно бебе. Той е на 17 години. Преди това беше здраво, жизнено, говорещо, нормално дете... Само след една ваксина, животът ти се преобръща”, казва майката на момчето.

Все повече родители у нас отказват да ваксинират децата си, заради риск от усложнения. В момента при непоставена ваксина, следват солени глоби, а децата нямат достъп до държавните детски градини.

В отворено писмо до институциите родители настояват имунизирането да е пожелателно, както е в повечето европейски страни. Лекарите обаче са против.

„Да не се ваксинира едно дете е проява на абсолютна безотговорност лична и обществена. Последствията биха били невероятно тежки”, подчертава педиатърът д-р Валери Велев.

Лекарите са категорични, действието на ваксините върху организма е положително: „Медицински е доказано, че ваксините предпазват децата от инфекциозни заболявания като морбили, рубеола и заушка”.

През 2009 година в Сливен пламва епидемия от морбили. След нея много от майките в квартал Надежда не пропускат имунизации.

По данни на Световната здравна организация, всяка година близо 10 милиона деца умират преди да навършат 5 години. Близо милион и половин от тях са имали заболявания, които биха могли да се предотвратят чрез ваксинация.