Нови 173 камери ще засичат нарушители с превишена скорост по българските пътища. Това реши Министерският съвет преди десетина дни. bTV първа научи къде точно ще бъдат разположени камерите.

Столичният булевард Иван Гешов е един от участъците, в които ограничението на скоростта е 50 километра, но с просто око се вижда, че то масово не се спазва. Това една от причините от Пътна полиция да включат този адрес в списъка със 173 места в цялата страна, където ще бъдат поставени стационарни камери. Те ще подават нарушенията в единен център, а оттам ще се изпращат фишовете с глоби.

Превишената скорост е причина за близо половината от загиналите по пътищата. "Камерите са се доказали – там, където снимат, дисциплинират нашия водач", смята началникът на сектор Пътен контрол в КАТ Валери Митов.

„Правилата за движение по пътищата са за спазване - спазвайки ги, той няма да създава предпоставки за ПТП, няма да има жертви по пътищата - за съжаление не само у нас, а и в цяла Европа са стигнали до извода, че решението с тези технически средства има своя положителен ефект”, казва Митов.

Полицаите искат да разположат стационарни камери на нови 173 места. „Избрали сме местата, които наистина са много опасни с висока ПТП-аварийност, същевременно обаче, които да имат необходимата видимост, за да работи техническото средство, захранване, охрана...”, добавя началникът на сектор в КАТ.

Така например в София ще има нови 15 камери, а в Бургас - 9, 6 от които на подбалканския път. В Благоевград ще се инсталират цели 22 уреда - по пътя за Банско и 5 на път Е-79. Пътищата в Кърджали ще следят 14 камери. Преди те да заработят обаче трябва да се проведат няколко обществени поръчки.

Идеята е стационарните камери да предават информацията по мобилен интернет към единен център за обработка на нарушенията за скорост в София - там ще се съставят електронните фишове. Постъпленията от глобите с такива фишове се връщат в създадения миналата година Фонд за безопасност на движението.

По неофициална информация само през първия месец от работата във фонда са постъпили над 700 000 лева. Това позволява да се финансират скъпите стационарни камери, които струват 50 000 лева бройката. Поставянето на всичките 173 камери ще трае година и половина.

Ще бъдат купени и стотина преносими уреда на тирноги. Катаджиите ще ги местят по участъци като Бургас-Царево и София-Кулата.