Електроенергията изненадващо поскъпва, въпреки очакваното намаление. В същото време Държавният енергиен регулатор реши цената на топлоенергията да се повиши по-малко от предвиденото - средно с 2,6%.

Първоначалните разчети на енергийните експерти от ДКЕВР сочеха, че от утре в цялата страната токът ще поевтинее, макар и незначително. В крайна сметка обаче решението им е за увеличение цената на електроенергията навсякъде.

В западна България и абонатите на ЧЕЗ скокът е най-голям - дневната енергия се повишава с 2,7%, нощната с 2,2 на сто. В Пловдивско и абонатите на ЕВН ще плащат с 0,6% по-скъп ток дневна тарифа и 0,2% по-скъпа нощна тарифа. При Енерго-Про увеличението е съответно 2,5% и 1,1 на за дневно и нощно отчитане.

За първи път ДКЕВР изпраща и мотиви за своето решение - повишението се налага заради общия спад в потреблението и така наречената "скъпа енергия", която сме задължени да изкупуваме.

По-добри са новините относно парното - там увеличението е наполовина. В София, където първоначално се говореше за 12 на сто скок на парното, увеличението всъщност ще бъде с близо 6%. Толкова е и за Пловдив и Варна, където също се очакваше двойно поскъпване.

Русенци трябваше да плащат 20% по-скъпа топлоенергия, но крайната цена от утре ще бъде с 10 на сто по-скъпа. Най-доволни трябва да бъдат в Перник - там парното поевтинява с почти 12%.

Курортът "Златни пясъци" е едно от местата, където ще усетят най-чувствително новите цени на тока - скокът при тях е 6 на сто. Годишно един голям хотел там плаща между 150 и 170 000 лева за електроенергия. Хотелиерите са изнанадани, че държавният регулатор решава в последния ден от юни цени, които трябва да влязат от утре.

Всъщност най-голям е скокът при тока за промишлеността - около 7% дневната тарифа и 25 на сто нощната. Големите театри също ползват от него. В Театъра на българската армия плащат около 5000 лева месечно за електричество. Увеличението неминуемо ще удари спектаклите.

По-големият проблем обаче идва от увеличението на тока и парното за бита - наблюденията на артистите са, че при предишни промени в цените първото, от което се лишават българите, са билетите за театър. Все пак засега увеличение на цените на билетите не се предвижда.

Цената на природния газ също се променя - там има незначително намаление от 1,8%. Заради икономическата обстановка в страната от ДКЕВР отчитат общ спад в потреблението на енергия, както за промишлеността, така и за крайния клиент. Прогнозата за общото потребление на енергия в страната за следващия ценови период е спад от 9%.