Почитане на делото на допринеслите за развитието на Нови Искър, припомняне на извървения път и празнуване на традицията – това са акцентите в отбелязването на 40-та годишнина от обявяването на Нови Искър за град. До 1974 г. съставящите го малки населени места са били самостоятелни административни единици.

За празника кметското ръководство е подготвилопочетни значки за всички заслужили жители на града, дали своя принос за неговото развитие – културно, инфраструктурно, образователно. Архивна фотоизложба ще ни върне назад в годините към изграждането на първите улици, към откриването на детските градини, на първите читалища и на първата сграда на кметството, към начина, по който хората са отбелязвали своите празници. Жителите на квартал Курило ще отпразнуват традиционния си събор. Събитията започват в 17 ч. на площада в Курило.

„Новите елементи в развитието на Нови Искър са свързани с преобразяването на занемарени доскоро места – те се превръщат в нещо ново и красиво. Дворът на старото училище днес е прекрасен парк, сградата на бившия спортен център сега е наблюдавано жилище за деца, лишени от родителски грижи“, отбеляза в интервю за bTV Radio кметът на район Нови Искър Даниела Райчева. Разговора на Светослав Николов с нея от 22 април можете да чуете в прикачения файл.