От 1 минута до 2 часа ще чакат пациентите в спешните приемни отделения на болниците. И там здравното министерство предлага да се въведат кодовете, с които ще се определя колко точно може да чака пациентът.

Вчера ви разказахме какво предвижда стандарта за приемането на сигналите и времето, за което трябва да пристигат линейките. Сега да обърнем внимание на спешните приемни отделения в болниците.

В момента те са 35 за цялата страна. Стандартът поставя изключително високи изисквания за тях.

Те също ще използват системата с кодовете. Обслужването на пациент с код „Червено” трябва да се реализира до 1 минута. Ако кодът е жълт - до 30 минути. Леките случаи с код „Зелено” ще чакат до 2 часа.

На практика

В спешното приемно отделение на врачанската болница стените са напукани, дограмата е остаряла. Има оборудване на по 20 години. Месечно оттук минават 2 хиляди пациенти.

"Винаги има трудности, като се започне от това, че хората са напоследък много агресивни, и се стигне до това, че липсват понякога елементарни консумативи за нашата работа", признава д-р Тинка Боева.

Предложеният стандарт изисква от спешните отделения в болниците по-голяма площ, леглова база с денонощно наблюдение на пациенти, паник бутони, модерни шокови зали.

 

В обособена зона ще се определя кой пациент какъв код е, т.е. колко е спешен. Като са разписани всички стъпки след това и за колко време лекарите трябва да ги изпълнят.

"Най-големият проблем в спешните приемни отделения, това е проблемът с апаратурата, с помещенията, и естествено с кадрите", посочва директорът на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца Светозар Луканов.