Няма опасност от скъсване на стената на язовир „Бели Искър“ край Самоков. Това е показала извънредна проверка на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Параметрите на язовирната стена и състоянието на съоръжението не са били променени след земетресението . Няма място за паника, категорични са експертите.

Извънредната инспекция бе извършена заради публикации за опасност водата от язовира да наводни Самоков, както и крайните софийски квартали

"След трагедията в Бисер имаше спекулации по отношение на сигурността на този язовир и затова избрахме точно него“, заяви министър Добрев.

Язовир „Бели Искър“ осигурява питейна вода както за Самоков, така и за околните села и за близо 20% от населението на София. Състоянието на съоръжението се следи непрекъснато. Наблюдава се нивото на водата, а специална система регистрира земни трусове и евентуални изменения на стената.

Експертите обясниха, че техническото състояние на язовирната стена е добро. Проблем би могъл да настъпи при силно земетресение от 9 по скалата на Рихтер, в съчетание с високи нива на водата, които преливниците не могат да поемат. В момента капацитетът на язовира се използва на 50%.

Днес Добрев ще провери състоянието на мините в Перник след труса.