Обществените обсъждания на проектите за ремонтиране и модернизиране на ключови места в столицата започват днес. Според показаните вече проекти улица „Граф Игнатиев" ще е истинска пешеходна зона, пазарите на „Славейков" и пред църквата „Свети Седмочисленици" ще са временни, а бронзов модел на центъра ще бъде разположен на нов миниплощад до сградата на БАН.

Проектите ще бъдат коригирани, след като софиянци си кажат думата. През май трябва да са готови окончателните варианти, с които общината ще кандидатства за еврофинансиране.

Пред bTV арх. Стефан Добрев, който спечелил конкурса за „Първа зона”, представи основните аспекти на проекта си, които предвиждат трето платно за движение по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", кръгово движение при пресичането с ул. "Гурко" и повече място за пешеходците покрай Перловската река чрез тематични площади на спорта.

Проектът му обаче срещна критиката на арх. Пламен Братоев, който освен това оспори начина на провеждането на конкурса и липсата на цялостна визия за развитието на София.