С нов асфалт и високоефективно LED осветление, водачите вече използват в пълнота новоремонтирания участък от бул. „Цариградско шосе“ между естакадата на Четвърти километър и разклона за кварталите „Младост“ и „Дружба“. Обновени са два пешеходни и един автомобилен подлез, изградени са нови тротоари. През следващите няколко дни довършителните работи ще продължат – нанасяне на маркировка, оформяне на зелената лента между двете платна, поставяне на художествено осветление на моста при „Младост“ и „Дружба“, каквото вече е монтирано на естакадата на Четвърти километър. Самата тя е боядисана като част от световната кампания Let’s Colour Project – инициатива в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата. Предстои да завърши монтажът на асансьори в един от подлезите. Следващата година бул. „Цариградско шосе” ще бъде реконструиран в участъка от Алея Яворов до Четвърти километър.

Междувременно в рамките на строителството на метрото и на инвестиционната програма на Столичната община продължава обновяването на булеварди и улици с прилежащите им подлези и тротоари – „Александър Малинов“, „Кръстьо Пастухов“, „Овча купел“, „Тодор Каблешков“, „Черни връх“, „Сребърна“, „Ботевградско шосе“... „Част от дейностите са елемент от разширението на метрото, а с инвестиционната програма на Столичната община, одобрена преди 2 години, ще реализираме над 30 големи проекта. Вместо частични и текущи ремонти и изкърпване на дупките, извършваме цялостно обновяване на улици и булеварди. Тази година по капиталовата програма на Столичната община са напълно ремонтирани 30 вътрешноквартални улици. Други 30 са цялостно преасфалтирани, с нови тротоари и ремонтирано осветление“, посочи пред bTV Radio заместник-кметът по транспорта Любомир Христов.

По проекта за интегриран градски транспорт вече е изградено ново – високоскоростно и безшумно трамвайно трасе по бул. „България“, бяха внесени нови трамваи, тролейбуси и автобуси, бяха монтирани информационни табла на спирките на градския транспорт. „По този проект в града идват ново поколение транспортни средства. Внесените сега автобуси са определени за „Автобус на 2014 г.“ в своя клас. До края на септември ще пристигнат още 26 от новите над 150 автобуса“, съобщи заместник-кметът по транспорта Любомир Христов. Той допълни, че общината вече разработва проекти по европейските програми за новия период до 2020 г., а през втората половина на следващата година ще започне изграждането на третата линия на метрото.

Повече можете да научите от интервюто на Светослав Николов със столичния заместник-кмет по транспорта Любомир Христов в прикачения файл. Запис от предаването „За София” на 3 септември.