3.5 млн. лева ще бъдат отпуснати за тазгодишната кампания за "За чиста околна среда" на Министерството на околната среда и водите, която стартира официално от днес, предаде БГНЕС.

2.3 млн. лева от цялата отпусната сума ще отидат за проекти на общини и кметства, които ще могат да кандидатстват за финансиране до 10 000 лева. За останалите средства ще кандидатстват училища, детски градини и обединени детски комплекси, като максималната стойност на един проект за тях е 5000 лева.

Общият краен срок за подаване на документи е 20 февруари, а на 3 април ще бъдат обявени резултатите.

Кампанията се провежда за 12-та поредна година, като нейната цел е подпомагане на дейности, свързани с екологичната култура, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Финансираните дейности са малки по-мащаб, но големи като ефект, подчерта тя

Най-висока оценка ще получат проектите, които в най-голяма степен приобщават децата към проекта и вменяват дългосрочни задължения, обясни министърът.

"Ще подкрепяме проекти свързани с активно участие на гражданите и обществеността", каза Василева по отношение на проектите, които ще представят общините и кметствата.