Окончателните резултати от втория тур на местните избори трябва да бъдат обявени днес. Изтича срокът, в който Общинските избирателни комисии (ОИК) трябва да  публикуват данните си при напълно обработени протоколи.

В момента и последните протоколи от ОИК се обработват в Централната избриателна комисия (ЦИК). С тяхното приемане и обработване ще се финализира и цялата процедура по обработка на изборните документи.

В следващите дни ЦИК ще анализира допуснатите грешки в изборните протоколи. Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира пред bTV, че няма краен срок, в който Централната комисия трябва да се произнесе. Ескперти твърдят, че около 15% от изборнтие протоколи са били сгрешени. 

Според Изборния кодекс седем дневен е срокът от публикуване на решението, с което се обявява кой е победителят на местните избори в конкретното населено място. Жалба за оспорване на изборните резултати може да бъде подадена от политическа сила, участвала в надпреварата за вота.

До повторно преброяване на бюлетините би се стигнало, ако така постанови административният съд, към който е заведено делото за оспорване на изборните резултати.