Днес от север-северозапад ще нахлува студен въздух и сутринта по високите полета и в Предбалкана дъждът ще преминава в сняг.

Значителни количества ще има в Рило-Родопската област и на места в Източна България. На места в югоизточните райони валежите ще са придружени от гръмотевици. Ще духа умерен вятър от север-северозапад.

Минималните температури ще са между 2° и 7°. Максималните температури над по-голямата част от страната ще са между 5° и 10°, в Югоизточна България до 14°.

За всички области в страна за понеделник е обявен код за опасно метеорологично време. В 12 области е обявен оранжев код за значителни валежи, в 16 – е обявен жълт код.

Оранжев код за валежи с количества за денонощието между 30 и 50 л/кв.м., е обявен за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен Добрич и Русе.

Валежи 6.4.15
(Photo: bTV)

В 16 области, където се очакват валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м., кодът е жълт. Това са: Кюстендил, Перник, София окръг, София град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Търговище и Разград.

В някои райони на северна България, както и в Софийско се очаква дъждът да преминава и в сняг.

Над планините ще е облачно и в масивите от Западна България ще превалява сняг. Ще духа умерен северозападен вятър. В Източна Стара планина все още ще духа силен вятър от юг-югозапад, който до края на деня постепенно ще се ориентира от запад и ще отслабне. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

Над Черноморието облачно с валежи дъжд. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток, който през деня ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури ще са между 11-14°. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнение на морето 2-3 бала.