Концертмайсторът на Мюнхенските симфоници, българинът Мариян Краев ще ръководи и оркестъра на първия Movie in Concert в Източна Европа

Симфоничният оркестър на Българското национално радио (БНР) ще изпълнява на живо музиката на Хауърд Шор при първото представяне у нас на филма-концерт „Задругата на пръстена“ в Арена Армеец на 5 декември 2014 г. Излъчването на първата част от епичната трилогия на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“ с оркестров и хоров съпровод от над 250 души на сцената е и премиера на формата Movie In Concert за Източна Европа. Форматът съчетава HD прожекция на огромен екран на хитово филмово заглавие заедно с изпълнение на живо на музиката към него.

Над 100-те музиканти в оркестъра на БНР са избрани от мениджмънта на Lord of the Rings In Concert за България сред няколко родни формации, като едно от най-важните изисквания към тях е умението да изпълняват на живо сложни произведения като музикалните теми на Хауърд Шор. Изборът за живото изпълнение на симфоничния шедьовър от “Властелинът на пръстените” се падна именно на състава на БНР, тъй като това са музикантите в България с най-дългогодишния опит в записването и изпълнението на симфонична и филмова музика. Другото важно условие е оркестърът да е в състояние да овладее пълния синхрон между звук и картина – запазената марка на шоуто. Към него ще се присъедини и внушителен хоров състав от над 150 души, с който заедно ще превърнат епичното музикално шоу в най-вълнуващото преживяване.

Оркестърът на БНР е една най-старите родни симфонични формации, основана преди близо 70 години. Той развива активна концертна и звукозаписна дейност както в България, така и в чужбина. Съставът неизменно гостува на големите международни музикални фестивали у нас и реализира участия в редица културни програми и концертни турнета в Южна Корея, Франция, Испания, Германия, Холандия, Гърция и др.

„Избрахме оркестъра на БНР, защото  определено е един от най-добрите симфонични оркестри в България. Чухме негови изпълнения и сме сигурни, че ще озвучи по най-добрия начин многопластово произведение като “Властелинът на пръстените” на Хауърд Шор. От опита на стотици представяния на Lord of the Rings In Concert по цял свят съм спокоен, че сме се спрели на най-добрия вариант - оркестърът има огромен опит във филмовата музика, което е гаранция за успеха на изпълнението“, сподели Джеф Марковиц, изпълнителен продуцент на продукцията.

За да репетира с оркестъра на БНР от Германия пристига и концертмайсторът на Мюнхенския симфоничен оркестър – немецът от български произход Мариян Краев. Професионалният път на родения в Айслебен цигулар, е белязан с колаборации с най-големите немски музиканти и най-престижните филхармонии в Германия. Краев ще застане начело на българския оркестър и ще бъде придружен от двама свои колеги, които ще донесат и няколко специфични ударни инструменти. Тайко барабани, бодран, цимбал са инструменти, които трудно могат да бъдат намерени у нас, а са задължителни, за да бъдат изсвирени темите на Орките, Графството, Ам-гъл и др. Както е известно, Хауърд Шор е композирал повече от 80 музикални теми, отговарящи на отделните герои и сцени от епоса, като за трите части на „Властелина на пръстените“ е написал повече от 12 часа музика.

Първата част от трилогията „Задругата на пръстена“ ще бъде представена премиерно у нас In Concert на 5 декември в Арена Армеец. Билети за събитието могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim на цени между 60 и 120 лв.

Внушителният спектакъл вече е гледан от над един милион души на 4 континента при грандиозен успех. Характерно за концепцията In Concert e съчетанието на хитова филмова прожекция с изпълнение на живо на оригиналната музиката към лентата. Целта е в центъра на възприятието да бъде поставено „живото“ звучене, от където идва и разликата от стандартното кинопреживяване, където водеща е картината.

Организатор на събитието и носител на правата за България на Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring - in Concert, както и на другите две серии от трилогията, е P&P Events. Зад компанията стои екипът, организатор на джаз фестивала A to JazZ, концерта на Дизи Гилеспи бенд в България и други музикални събития.

Още информация на фейсбук страницата на събитието: http://www.facebook.com/LOTRinConcertBulgaria