„Bernstein's New York“ - така се нарича музикалната програма, която ще бъде представена от Оркестъра на Класик ФМ радио на 18 февруари от 19:30 ч. в зала „България“. В нея са събрани известни откъси от мюзикъли на великия американски творец Ленард Бърнстейн, посветени на неговия любим град – Ню Йорк. Концертът е част от цикъла „Музиката на Америка“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.  За програмата гостуват изявените американски музиканти Роб Фишер (диригент, пианист, музикален режисьор и продуцент, носител на награда „Тони“), както и певците Крий Керико (сопран) и Рос Ликайтс (тенор).

Роб Фишер е признат за водеща фигура в американския музикален театър. Създател и диригент на успешната серия от концерти Encores! в Ню Йорк Сити Център, той е отличен през 1997  с наградата Lucille Lortel за специални постижения, а през 2000 година получава престижното отличие „Тони“. Фишер е познат на българската публика от 2012 г. с блестящия си концерт от мюзикъли на Р. Роджърс, Ъ. Бърлин и Ст. Зондхайм, представен с Оркестъра на Класик ФМ радио, също в цикъла „Музиката на Америка“.

Двамата солисти за концерта на 18 февруари – Крий Керико и Рос Ликайтс се изявяват активно на американските музикални сцени, като тенорът Рос Ликайтс е определен от журналист на Wall Street Jourlal  като „най-добрият Тони....“ за ролята му в „Уестсайдска история“. Именно с откъси от този мюзикъл ще го чуем и в зала „България“. В програмата ще звучат още фрагменти от мюзикълите „Кандид“, „В града“, „Чудесен град“ и др. Част от песните ще бъда представени с участието на Хора на Класик ФМ радио, ръководен от проф. Теодора Павлович.

Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.   Работно време на касата: понеделник – петък – 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.

За Рос Ликайтс

“Най-добрият Тони, който някога съм слушал или гледал”, пише журналист от Wall Street Journal за изпълнението на Рос Ликайтс в мюзикъла “Уестсайдска история”.

Младият американски певец Рос Ликайтс участва в Първото национално турне с класическия мюзикъл на Ленард Бърнстейн “Уестсайдска история”. С ролята на Тони той се изявява в 39 града в САЩ, а също в Канада и Япония. В момента Рос участва в национално турне в САЩ с мюзикъла Кinky boots, отличен с награда „Тони“. През март 2014 г. изпълнителят завърши ангажиментите си в успешна серия от спектакли на мюзикъла „Южен Пасифик“ от Р. Роджърс в Riverside Theatre, Флорида. През 2013 г. той играе ролята на Тони от „Уестсайдска история“ в спектакли на  Ogunquit Playhouse, и се изявява като Tом Марлоу в мюзикъла „Good News!“ на сцената на Goodspeed Opera House. През миналия сезон той взе участие в серията концерти Christmas Spectacular в Radio City Music Hall, Ню Йорк. Професионалните му ангажименти включват още ролите на Йосиф от „Йосиф и неговата пъстра дреха“ (West Virginia Public Theatre, Theatre Of The Stars)  Малкълм в мюзикъла The Full Monty на сцената на West Virginia Public Theatre, Петър от “Исус Христос суперзвезда” в Music Theatre Louisville и др.

За Крий Керико

Сопраното Крий Керико е пееща актриса, която бързо печели признание като изпълнител на опера, мюзикъл, солови песни и кабаретна музика. Крий получава бакалавърска степен по музика от Консерваторията Oberlin и завършва Manhattan School of Music със степен Master’s of Music. Дебютира в Ню Йорк както Мари Антоанет в творбата на Джон Корилиано „Призраците на Версай“. След участието й в спектакъла “Величието и падението на град Махагони” от К. Вайл, в. New York Times възхвалява нейното „ранимо спокойствие“ като анти-героинята Джени Смит, докато списанието Opera News се възхищава на "блестящия" й звук. През пролетта на 2013 г., тя представя Нюйоркската  премиера на моно-спектакъла At The Statue of Venus от Джейк Хеги с компанията Opera Avanti. Крий е изпълнявала също ролите на Фраскита от едноименната оперета на Лехар, Вителия от „Милосърдието на Тит“ от Моцарт, Деспина от „Така правят всички“ от Моцарт, Лизет от „Лястовичката“ от Пучини и др. През есента на 2013 г. тя участва във Verdi  Square Festival, където пее Джилда в откъси от операта „Риголето“.Тя е участвала в спектакъла Rodgers and Hammerstein’s Carousel на Нюйоркската филхармония, където си партнира с Натан Гън, Кели О'Хара и Стефани Блайт. Нейните изяви в музикалния театър включват участия в спектаклите   „Кабаре“, „Рагтайм“, „Исус Христос Суперзвезда“ и др. 

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.