Днес отбелязваме Световния ден за опазване на околната среда. Тази година темата на честванията е "Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим".

Темата е посветена на отговорното управление на природните ресурси на планетата.

Световният ден, посветен на околната среда, е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.

Целта е той да ангажира обществото с проблемите за опазване на околната среда в над 100 държави. Традиционно регионалните структури на МОСВ в страната организират различни инициативи, с които отбелязват празника.

Сред тях са открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии, насочени към деца и ученици и организирани със съдействието на местната власт и неправителствени организации.

Как се отбалязва този ден в България

В Благоевград ще има "Детски воден празник" на благоевградския площад "Георги Измирлиев" от 11 часа. Фотоконкурс и награждаване за деца и ученици организира РИОСВ-Монтана, като темата е "Най-зелен двор".

В Панагюрище ще има Парад на хвърчила с еко послания, състезание с велосипеди и конкурси за "Най-красива икебана" и рисунка на асфалт - между 10 и 14 ч.. РИОСВ-Пловдив организира в Пловдив от 13.30 часа Национален конкурс за детска рисунка "Да запазим красив моя роден край", като ще отличи наградените.

В Информационния център на РИОСВ в Русе ще има посещение на деца със специални образователни потребности, които се обучават в общообразователни училища. Ще бъде открита и изложба на тема "Дай живот на отпадъка" с предмети, изработени от тях с отпадъчни материали.

В Силистра ще бъде открит Международния екологичен форум "Сребърна 2015" и ще бъдат наградени участниците в Национален конкурс за рисунки и литературни творби.

В Хасково ще бъде открит регионален конкурс за "Най-зелен двор" между училищата и детските градини в региона и официално ще бъдат връчени награди на победителите. Поход около язовир "Приселци", община Аврен, с изнасяне на беседа за уникалното богатство на флора и фауна в района организира Басейновата дирекция във Варна.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще участва в 10.30 часа в конференция посветена на темата "Нулеви отпадъци" в столичното кино "Одеон". В 11 часа Василева ще открие и изложба с рисунки и фотографии на тема "Опазване на околната среда" в столичната градина пред "Кристал".