Обявеният днес в София Фонд за иновации в културата е първият у нас механизъм за публично-частното партньорство за иновации в културата. Средствата, които бизнесът предоставя, се удвояват от Столичната община – и така с бюджет от 200 хиляди лева фондът обяви първата си програма, носеща името на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. – „Сподели София“.

„Бизнесът е поканен да предоставя средства за култура в момент, когато е по-склонен да дарява за финансирането на социални каузи и за хора в нужда. Сега обаче новият фонд показва, че е много важно да мечтаем смело, да интрепретираме, да експериментираме – само така може да се гарантират и да се постигнат иновации“, коментира пред bTV Radio Светлана Ломева от Асоциацията за развитие на София. Участващите със средства фирми са и част от управлението на фонда като членове на настоятелството. „Така говорим за културата, която допринася за икономическото развитие, а не като сфера, която трябва само да бъде дотирана“, обясни Светлана Ломева.

До 23 септември ще се набират проекти, като електронните заявки се подават на сайта на Асоциацията за развитие на София – www.sofia-da.eu. На внесените на хартиен носител документи ще се отнемат по 5 точки от максимума от 100, които всеки проект може да получи. Качеството на предложенията и тяхното съответствие на целите на фонда ще се преценяват от комисия от представители на утвърдени донорски организации и експерти на Столичната община, а следващата година ще бъде обявен конкурс за оценител. Проектите ще се изпълняват за периода от 1 ноември до 30 април.

Фондът за иновации в културата се администрира от Асоциацията за развитие на София, приоритетите и програмите му се подготвят от консултативен съвет, а процент от набраните през годината средства ще се отделят за капитализация.

Повече – от интервюто на Светослав Николов със Светлана Ломева от Асоциацията за развитие на София, което можете да чуете в прикачения файл.