Българският президент Росен Плевнелиев покани високотехнологичните южнокорейски фирми да инвестират в страната. "Да стъпи в България, за корейския бизнес означава стъпка в регион, разположен между Европа и Азия и врата към единния европейски пазар". Това заявява българският държавен глава в интервю за корейската информационна агенция Йонхап, публикувано в навечерието на официалното му посещение в Република Корея, съобщи прессекретариатът на президента.

"Очакваме корейския бизнес в българските индустриални зони и в първата иновационна екосистема в България - София тех парк, която може да бъде платформа за корейските фирми да стартират бизнес в България и ЕС", заявява държавният глава.

Той допълва, че двете страни трябва да използват пълноценно инструментите, установени в контекста на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Република Корея. По данни на корейските власти за 2014 г. двустранната търговия между България и Корея възлиза на 310 млн. щ.д. Към септември 2014 г., южнокорейските инвестиции в България са 263 млн. щ. д., а българските инвестиции в Южна Корея - общо 1,2 млн. щ. д.

Българският държавен глава пристига днес на официално посещение в Южна Корея, което ще протече в контекста на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Утре Росен Плевнелиев ще обсъди с президента Пак Гън-хе възможностите за развитие на търговията и инвестициите, инфраструктурата и сигурността, посочва агенция Йонхап. В Сеул ще се проведе двустранен бизнес форум и ще бъдат подписани двустранни документи.

"Една от нашите цели е да насърчим контактите между бизнеса от двете страни в различни области, сред които енергетиката и информационните и комуникационните технологии", посочва Росен Плевнелиев, цитиран от Йонхап. Специален фокус по време на посещението ще бъде поставен върху малките и средни предприятия с подписването на Меморандум за сътрудничество между българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Корейската федерация на малките и средни предприятия. Пред Йонхап президентът Росен Плевнелиев подчертава също така значението на културния обмен и сътрудничеството в областта на спорта.

В отговор на въпрос на агенцията президентът изразява надежда Република Корея и Корейската народнодемократична република да намерят дълготрайно мирно решение по пътя на диалога. България подкрепя процеса на помирение и сътрудничество на Корейския полуостров и възстановяването на шестстранните преговори по севернокорейската ядрена програма. "Имайки предвид перспективите на този процес, страната ни е готова да сподели своя опит от прехода към свободно демократично общество и пазарна икономика", посочва още Плевнелиев пред южнокорейската информационна агенция Йонхап.