София ще реновира стари жилищни сгради, част от културно-историческото наследство на града, по модела на парижкия исторически квартал Маре. Първо в район „Възраждане“, около реконструирания Женски пазар, а след това и на други места в града, занемарените сгради ще бъдат върнати към нов живот, съчетавайки духа на традицията с нуждите на съвременността. На дискусия в неделя по време на Архитектурния фестивал в София пред представители на Столичната община, архитекти и граждани добри практики споделиха френски политици и експерти. В края на 18-месечния проект, който София изпълнява съвместно с Париж, ще имаме експериментален архитектурен проект за обновяване на историческия район около Женския пазар и проект на наредба, която да защитава културно-историческото наследство и да гарантира социализирането и развитието му като жива част от града.

Френският сенатор Ив Дож посочи пред bTV Radio, че София има всички дадености за реализирането на тази инициатива. За съвременното развитие на базата на традициите той посочи, че е нужно да познаваме историята, за да не се допусне груба намеса в градската среда. „Трябва ясно да видим структурата на града. Самият град обяснява концепцията на развитието си, така че да се избегне реализирането на изолирани от духа му проекти. Общината трябва политически да изгради цялостен поглед за развитието на града и всичко след това трябва да се вписва в тази визия.“ – каза сенатор Ив Дож в интервю за предаването „За София“.

„София има голям потенциал и търси добри практики.“ – така кметът Йорданка Фандъкова обясни пред bTV Radio замисъла в основата на българо-френския проект. „Нашата визия е много ясна – опазване на културно-историческото наследство, но не като мъртва среда, среда без хора, а точно обратното – среда, в която хората живеят и се развиват, в която се развива икономиката. Така че това е проект, насочен към бъдещето.“ – каза тя в интервю за предаването „За София“.

Така, чрез създаването на експериментален архитектурен проект, подготвяне на нормативна база и осигуряване на финансиране, включително чрез европейските фондове, ще продължи процесът на устойчиво развитие на София на базата на нейното богато наследство. Кметът посочи още, че като своя политика за получаването на добър общ ефект Столичната община е заложила грижа за областите, които са нейна отговорност, паралелно с насърчаване на частната инициатива. Като показателен пример Йорданка Фандъкова съобщи, че успоредно с реконструкцията на Женския пазар собствениците в района са обновили фасадите на 44 сгради, от които 27 са паметници на културата.

Чуйте интервютата в прикачения файл.

Снимка: Светослав Николов