Тъжната вест съобщи Съюзът на българските филмови дейци

  След дълго боледуване ни напусна актьорът, сценаристът и режисьорът Рангел Вълчанов. Той създаде повече от 20 игрални и документални филма, които са в съкровищницата на филмовото изкуство в България.

  Рангел Вълчанов си отиде дни преди да навърши 85 години. Роден е на 12 октомври 1928 година в софийското село Кривина. Своите детски мечти, спомени и фантазии превърна в класическия филм „Лачените обувки на незнайния воин".

  Филмите на Рангел Вълчанов са високо ценени в целия свят и печелят отличия от фестивалите в Кан, Москва и много други. Режисьорът е носител на ордените „Стара планина" и „Св. Св. Кирил и Методий", член е на Европейската филмова академия. През 2003 г. Рангел Вълчанов получи наградата на „Киноцентър Бояна".

  Режисьорът не се отдаде на спокойствието, защото 3 години по-късно, през 2006 г., засне продължението на прочутия си филм „А сега накъде?".

  Избран е за филмов режисьор номер 1 на България през XX век. На 9 октомври 2012 година е избран за действителен член на Българската академия на науките.

  На 9 април тази година Рангел Вълчанов представи третата си книга – „Хем съм сам, хем няма никой". Тежкото заболяване му отне гласа, но не и таланта да разказва и споделя със зрителите или читателите си.