През месец април 2013 година ще се проведе вторият „Поход на книгите“ в България – време за рицари, мечти, приказни герои, срещи с популярни личности, награди, ретро трамвай, музика и много книги.

Международните изследвания като PISA и националните изследвания като „Четяща България 2006” и „Читателски практики в България 2009-2010” показват спадане на общата читателска култура и силно тревожни резултати сред най-младите.

Международното изследване PISA нареди българските 15-годишни ученици на 46 място от 65 държави. България е в групата на Тринидат и Тобаго, Мексико, Тайланд и Уругвай. Почти половината от българските ученици са функционално неграмотни, те не са способни да разбират, използват и осмислят писмени текстове за задълбочаване на познанията си, за повишаване на интелектуалния си потенциал, за активно участие в обществото.

Националната кампания „Походът на книгите” се организира от Асоциация „Българска книга”, Столична библиотека и Българската библиотечно-информационна асоциация, с подкрепата на МОМН, Столична община, detskiknigi.com, az-deteto.bg.

Стартът на „Походът на книгите” ще бъде даден на 2 април - рождената дата на Андeрсен, в 10:00 ч. в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. Тя ще прочете приказката „Лоената свещ” от Х.К. Андерсен. Приказката е открита случайно в края на 2012 г. в Националния архив на остров Фюн в Оденсе, родния град на Андерсен. По всяка вероятност това е първата приказка, написана между 1822 и 1826 г., когато той все още е ученик. На тържественото откриване ще присъстват г-жа Мариана Банчева - зам-министър на образованието, младежта и науката и датският посланик в София Н.Пр. Коре Ерхарт Янсон.

Първите рицари на „Походът на книгите” на 2 и 3 април ще бъдат Свилен Ноев, Добрина Чешмеджиева, Милена Славова.

Фронтменът на група „Остава” Свилен Ноев ще прочете откъс от своя любима детска приказка на децата от 104 ЦДГ. На 3 април певицата Милена Славова ще отиде при децата от 166 ЦДГ. Телевизионната водеща Добрина Чешмеджиева ще зарадва най-малките в 165 ЦДГ с приказка.

На 4 април колегата й Милен Цветков ще почете на децата от 12 ЦДГ, а певицата Мариана Попова ще се срещне с децата от 40 ЦДГ и ще прочете откъс от „Малкият принц”.

На следващия ден – 5 април, актрисата Ирмена Чичикова и актьорът и ТВ водещ Стефан Щерев ще посетят 19 ЦДГ. Малко по-късно, през същия ден, Яна Грудева ще зарадва най-малките в детска градина „The Castle”. 

Националната кампания „Походът на книгите” се реализира благодарение на медийното партньорство на „Аз чета”, вестник „Стандарт”, Kafene.bg, Dnes.bg, Stand.bq, БНР, bTV радио, Jazz FM радио и радио N-JOY.