Българските пенсионери, чиито пенсии са с размер до 286 лв., са 1 228 623 души. Това означава, че повече от половината възрастни у нас - 56,4% от общия им брой към края на 2014 г., живеят с доходи под прага на бедността. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Илиан Тодоров.

„В момента над милион и 228 хиляди българи, които изградиха с ръцете и мисълта си България, са поставени в ситуация да нямат нужните средства дори да съществуват. Вие току що признахте, че държавата извършва геноцид на над 1 милион 228 хиляди български граждани”, заяви след това народният представител от „Атака”.

Минималната пенсия в България е по-ниска от редица страни в Африка и Латинска Америка, посочи още Тодоров и допълни, че средната месечна издръжка на един затворник в България е 1300 лева срещу минимална пенсия от 155 лв. Той направи и сравнение с издръжката на едно бездомно куче в София, която, по думите му, е 300 лв.

На базата на цитираната от социалния министър статистика Илиан Тодоров възкреси предизборното обещание на „Атака” за минимална пенсия от 500 лв. и настоя да бъде прието законодателното предложение в тази посока, макар и без да се обоснове с икономически аргументи.

Министър Калфин коментира, че е наясно, че депутатът е питал за число, което знае. „Проблемът е, че бъркате понятията и когато използвате думичката геноцид, трябва да внимавате, защото тя си има международно правно значение”, отбеляза Калфин.

Министърът подчерта, че предсатвените данни са към края на миналата година, а „в предходния период „Атака” е била много пристрастна и съпричастна към управлението”.